Fumatul pasiv de poate contribui semnificativ la nivelurile de plumb găsite la copii și adolescenți

Fumatul pasiv de țigară ar putea fi o sursă importantă, dar neglijată, de expunere cronică la plumb la copii și adolescenți. Acesta este rezultatul cheie al unui studiu recent, publicat în revista BMC Public Health.


Am analizat date naționale privind nivelurile de plumb din sânge și expunerea la fumul de țigară pasiv în cazul a 2.815 copii și adolescenți din SUA cu vârste între 6 și 19 ani, în perioada 2015-2018. Am examinat nivelurile de plumb și un metabolit al nicotinei - o substanță cunoscută sub numele de cotinină, produsă în procesul chimic al organismului care se formează atunci când este inhalat fumul de tutun. Nivelurile de cotinină indică expunerea la fumul de tutun.



Am constatat că nivelurile medii de plumb din sânge în grupurile cu expunere intermediară și mare la fumul de tutun erau cu 18%, respectiv 29% mai mari decât cele din grupul cu cea mai mică expunere la fumul de tutun. Grupul cu cea mai mică expunere la plumb era comparabil cu media SUA. Un număr mai mare de băieți aveau niveluri detectabile de plumb în sânge, la fel și un număr mai mare de copii și adolescenți de culoare, în comparație cu celelalte grupuri etnice studiate.


Nivelele crescute de plumb erau mai comune la copiii cu vârste între 6 și 10 ani decât la participanții mai în vârstă. În mod deosebit, copiii din gospodăriile cu venituri reduse aveau niveluri de plumb cu 27% mai mari decât cei din gospodăriile cu venituri mari.


De ce contează

Plumbul, spre deosebire de multe alte toxine, nu se diluează atunci când expunerea scade. Nici organismul nu îl elimină în mod natural. În schimb, se acumulează în oase și se infiltrează în sânge. Singura modalitate de a-l elimina este printr-un tratament medical oral.


Expunerea la plumb poate provoca numeroase probleme neurologice grave, inclusiv leziuni nervoase, probleme cognitive, pierderea punctelor de IQ și, posibil, afecțiuni precum boala Alzheimer și schizofrenia.


Expunerea la plumb este mai periculoasă pentru copiii mici decât pentru copiii mai mari și adulți, deoarece organismul lor este în continuare în dezvoltare și cresc rapid.


Copiii cu risc ridicat de expunere provin adesea din gospodării cu venituri mici din case mai vechi construite înainte de 1978, când se mai folosea vopsea pe bază de plumb. Activitatea frecventă a copiilor de a-și duce mâinile la gură reprezintă o cale pentru expunerea la plumb acasă. Conductele de apă care conțin plumb în aceste zone mai vechi și cu venituri mici contribuie, de asemenea, la această problemă.


Copiii și alții se pot expune la plumb și prin intermediul diverselor obiecte de uz casnic, inclusiv unele vase și farfurii din ceramică, unele pachețele pentru prânz din vinil - în special cele fabricate în afara SUA -, multe condimente comune și unele jucării, produse pentru colorarea părului și cosmetice. Expunerea la plumb a fost legată chiar și de anumite dulciuri din Mexic.


În ultimele patru decenii, reglementatorii din SUA au interzis vopseaua pe bază de plumb pentru uz rezidențial și benzină cu plumb. Acest lucru a dus la o scădere semnificativă a expunerii la plumb din sursele tradiționale majore.


Cu toate eforturile continue, expunerea la plumb continuă să reprezinte un risc. Concluziile noastre ajută la conștientizarea legăturii dintre fumul de tutun pasiv și expunerea la plumb, în special pentru tineri. Aproximativ 35% dintre copiii din SUA, adică peste 23 de milioane, au fost expuși la fumul de tutun pasiv între 2013 și 2016, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.


Sursa: "theconversation.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche