Consumul de fructe și legume poate îmbunătăți sănătatea persoanelor cu diabet și alte afecțiuni

Starea de sănătate a persoanelor cu diabet, hipertensiune și obezitate s-a îmbunătățit atunci când acestea au putut obține fructe și legume gratuite cu o rețetă de la medicii lor și alți profesioniști din domeniul sănătății.


Am constatat că nivelurile de zahăr din sânge, tensiunea arterială și greutatea acestor pacienți s-au îmbunătățit în noul nostru studiu publicat în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.


Îmbunătățirile observate în rezultatele clinice ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății generale. De exemplu, presiunea arterială sistolică, adică presiunea arterială în timpul bătăilor inimii, a scăzut cu peste 8 milimetri de mercur, în timp ce presiunea arterială diastolică, adică presiunea arterială între bătăile inimii, a scăzut cu aproape 5 milimetri de mercur. Pentru context, aceasta este aproximativ jumătate din scăderea obținută prin medicamentele care reduc tensiunea arterială.



Mulți furnizori de servicii de sănătate din SUA au experimentat programe „hrana este medicament”, care furnizează alimente sănătoase și gratuite pacienților - uneori timp de un an sau mai mult.


Aceasta este cea mai mare analiză până în prezent a programelor de prescripție pentru produse alimentare, care reprezintă o varietate de astfel de eforturi. Aceste programe permit pacienților cu afecțiuni legate de dietă să obțină mere, broccoli, fructe de pădure, castraveți și alte tipuri de fructe și legume gratuit. În Los Angeles, Boise, Houston, Minneapolis și în alte locuri unde au fost amplasate programele pe care le-am studiat, participanții au selectat produsele dorite din magazine sau piețe folosind carduri electronice sau vouchere. De obicei, primeau aproximativ 65 de dolari pe lună timp de patru până la zece luni.


Am colectat date de la 22 de locații de prescripție pentru produse alimentare din SUA operate de Wholesome Wave, o organizație nonprofit care promovează accesul la alimente sănătoase și accesibile. Niciuna dintre pilotele respective nu fusese evaluată anterior. Toți cei 4.000 de participanți aveau sau se aflau în pericol de sănătate cardiometabolică precară și au fost recrutați din clinici care deservesc cartiere cu venituri mici.


Participanții la aceste programe au consumat mai multe fructe și legume. De asemenea, au avut cu o treime mai puține șanse de a experimenta insecuritate alimentară - adică de a nu avea suficientă hrană pentru a satisface nevoile de bază și pentru a duce o viață sănătoasă.


De ce contează

Mai mult de 300.000 de americani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare și a cazurilor de diabet legate de ceea ce mănâncă.


Persoanele din cele aproximativ 13,5 milioane de gospodării din SUA care experimentează insecuritate alimentară au mai multe șanse decât alții să aibă probleme de sănătate cardiometabolică, precum diabet sau boli de inimă. De asemenea, au o speranță de viață mai scurtă și costuri medicale mai mari.


Majoritatea americanilor, indiferent de venitul lor, nu urmează o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, cercetările arată că americani cu venituri mai mici au tendința de a consuma alimente care sunt puțin mai puțin sănătoase pentru sănătatea lor decât cei care își permit să cheltuiască mai mult.


Conferința Casa Albă despre Foamete, Nutriție și Sănătate din 2022 a adunat experți care au conturat o strategie națională pentru eradicarea insecurității alimentare și reducerea bolilor legate de dietă. S-a încheiat cu o strategie care solicită, printre altele, mai multe programe de prescripție pentru produse alimentare.


Ultima conferință a Casei Albe despre foamete și nutriție, care a avut loc acum peste 50 de ani, a condus la schimbări semnificative și de durată în politica alimentară din SUA. Programul Național de Mese Școlare s-a extins, iar Programul de Nutriție Suplimentară Specială pentru Femei, Sugar și Copii, cunoscut sub numele de WIC, a fost creat.


În decurs de un an de la cea mai recentă conferință, două agenții guvernamentale - Serviciul de Sănătate Indian și Administrația de Sănătate a Veteranilor - au anunțat pilote de prescripție pentru produse alimentare. Opt programe de Medicaid ale statelor au primit sau au solicitat scutiri federale care ar permite Medicaid să plătească prescripții pentru produse alimentare timp de până la șase luni pentru anumite persoane. Cu toate acestea, aceste programe nu sunt disponibile pentru majoritatea americanilor care ar putea beneficia de ele. 


Sursa: "theconversation.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche