A depășit Huawei sancțiunile SUA dezvoltând propriul său cip 5G?

Lansarea surprinzătoare a celui mai recent smartphone de înaltă calitate de la gigantul chinez de tehnologie Huawei Technologies (HWT.UL) a declanșat un joc internațional de ghicire cu privire la ceea ce se află în interiorul acestuia.


Compania, care a fost puternic vizată de restricțiile guvernului SUA, a început să vândă noul său Mate 60 Pro pentru 6.999 de yuani (964 de dolari) online marți, atrăgând atenția asupra deciziei sale de a nu face niciun fel de publicitate prealabilă și provocând speculații ample cu privire la posibilitatea sa de a fi capabil de 5G.



Iată ce știm și ce nu știm despre telefon și de ce contează.


DE CE CONTEAZĂ?

Începând din 2019, SUA a tăiat accesul Huawei la instrumentele de fabricare a cipurilor esențiale pentru producerea celor mai avansate modele de telefoane mobile, permițând companiei să vândă doar loturi limitate de modele 5G folosind cipuri aflate în stoc.


SUA și unele țări europene au numit Huawei un pericol pentru securitate, ceea ce compania neagă.


Restricțiile au devastat afacerea unei companii care cândva concura cu Apple și Samsung pentru a deveni cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, cu o afacere pentru consumatori care a atins apogeul de 483 de miliarde de yuani în 2020, înainte de a scădea aproape la jumătate un an mai târziu.


Dar Huawei a afirmat în mod repetat că se luptă și firmele de cercetare au declarat în iulie pentru Reuters că cred că pregătește un revenire în industria smartphone-urilor 5G până la sfârșitul acestui an, folosind propriile sale progrese în instrumentele de proiectare a semiconductorilor, împreună cu producția de cipuri de la Semiconductor Manufacturing International Co (SMIC) din China (0981.HK).


Dacă Huawei și China ar putea produce propriile lor cipuri 5G, ar reprezenta un avans semnificativ în capacitățile lor și un lovitura pentru eforturile SUA de a limita progresul lor.


ESTE MATE PRO 60 UN TELEFON 5G?

Huawei a rămas tăcut, declarând doar că smartphone-ul este "cel mai puternic model Mate de până acum".


Cumpărătorii telefonului au postat videoclipuri de dezmembrare și au distribuit teste de viteză pe rețelele sociale care sugerează că Mate 60 Pro este capabil să atingă viteze de descărcare mai mari decât cele ale telefoanelor 5G de vârf, ceea ce sugerează că se află într-un teren de joc similar.


Telefonul conține un nou procesor Kirin 9000s de la divizia de cipuri HiSilicon a Huawei, care pare să utilizeze tehnologie avansată de la SMIC, potrivit lui Dan Hutcheson, analist la TechInsights.


Dacă utilizează procesoare de 7+nm sau 5nm, producția ar fi probabil un proces foarte costisitor, a declarat Hutcheson.


CARE A FOST REACȚIA?

Lansarea a provocat o frenezie pe rețelele sociale chineze și în mass-media de stat, în timp ce firmele de dezmembrare din întreaga lume s-au grăbit să pună mâna pe telefon pentru a vedea ce se află în interior.


Un prim lot al telefonului s-a vândut rapid online. Magazinul de flagship Huawei din orașul Shenzhen și site-ul său web spun că noile stocuri vor ajunge cel mai devreme la mijlocul lunii septembrie.


Tabloidul sprijinit de stat Global Times a fost triumfător, remarcând într-unul dintre editorialele sale că telefonul a fost lansat în timp ce secretarul de stat al Comerțului din SUA, Gina Raimondo, efectua o vizită și considerând acest lucru ca dovadă că SUA a eșuat cu "acțiunile sale extreme împotriva Chinei".


Mass-media de stat nu a citat surse sau dovezi pentru afirmațiile lor.


Utilizatorii de pe rețelele sociale au fost, de asemenea, bucuroși, căutările pentru Huawei devenind trending pe platforma de mesagerie Weibo timp de mai multe zile și asemănându-l cu legenda Maimuței-King care scapă de sub o munte.


CE URMEAZĂ?

Mai mulți angajați Huawei au declarat că lansarea telefonului i-a luat prin surprindere, lansarea oficială fiind programată inițial pentru 12 septembrie.


Nicole Peng, vicepreședinte senior al Mobilității la Canalys, a declarat că ar fi crucial pentru Huawei să furnizeze clarificări cu privire la tehnologia sa, având în vedere nivelul ridicat de interes din piață.


Sursa: "reuters.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche