Ce e mirosul? Un nas artificial știe

Dacă vrei să prezici culoarea ceva, poți vorbi despre lungimile de undă ale luminii. Lumina cu o lungime de undă de aproximativ 460 de nanometri va părea albastră. Dacă vrei să prezici cum sună ceva, frecvențele pot fi un ghid - o frecvență de aproximativ 261 de Hertzi ar trebui să sune ca nota muzicală Do4.


Predictia mirosului este mai dificilă. În timp ce știm că multe molecule care conțin sulf tind să cadă undeva în categoria 'ouă stricate' sau 'skunky', a prezice alte arome bazate doar pe o structură chimică este greu. Moleculele cu o structură chimică similară pot miroși foarte diferit - în timp ce două molecule cu structuri chimice foarte diferite pot miroși la fel.



În această săptămână, în jurnalul Science, cercetătorii descriu dezvoltarea unui model AI care, având structura unei compuși chimici, poate prezice în linii mari în ce categorie de mirosuri ar putea se încadra. De exemplu, este un miros de iarbă? Sau mai mult asemănător cu carne? Poate floral?


Dr. Joel Mainland este unul dintre autorii acestui raport. El este membru al Centrului de Simțuri Chimice Monell și profesor asociat adjunct în departamentul de neuroștiință la Universitatea din Pennsylvania din Philadelphia. Mainland se alătură lui Ira pentru a discuta despre misterul mirosului și speranța sa că hărțile de mirosuri, precum cea dezvoltată de modelul AI, ar putea aduce oamenii de știință mai aproape de identificarea echivalentului olfactiv al celor trei culori primare - note de bază care ar putea fi amestecate și combinate pentru a crea toate celelalte mirosuri.


Sursa: "sciencefriday.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche