Ascensiunea influenței geopolitice a Indiei va fi testată în timp ce găzduiește summitul G20

Înainte de găzduirea Indiei a summitului G20 al principalelor economii, prim-ministrul său a invitat 125 de țări, în mare parte în curs de dezvoltare, la o întâlnire virtuală în ianuarie pentru a semnala intenția New Delhi de a fi campionul lor pe scena mondială.


Pe măsură ce liderii s-au conectat la Zoom, prim-ministrul Narendra Modi a enumerat principalele provocări pe care a spus că le-ar putea aborda mai bine dacă țările în curs de dezvoltare ar avea o cotă mai mare în ordinea globală emergentă: pandemia COVID-19, schimbările climatice, terorismul, războiul din Ucraina.


"Lumea este într-o stare de criză", a spus Modi. "Cele mai multe dintre provocările globale nu au fost create de Sudul Global. Dar ne afectează mai mult".


India s-a angajat să amplifice vocea așa-numitului Sud Global - o mare varietate de țări în mare parte în curs de dezvoltare, multe dintre ele foste colonii, din Asia, Africa, Orientul Mijlociu, America Latină, Oceania și Caraibe.

Sursa imagine: g20.org


Această promisiune va fi pusă la încercare săptămâna aceasta când liderii lumii ajung la New Delhi pentru summitul G20 de anul acesta, care începe sâmbătă. Dar India s-a promovat nu numai ca un punte către lumea în curs de dezvoltare, ci și ca o putere globală în creștere și - mai important - ca mediator între Vest și Rusia.


Gestionarea fracturilor dintre diferitele blocuri ale lumii cu privire la războiul Rusiei din Ucraina va fi un "echilibru diplomatic pe sârmă" pentru India, a declarat Milan Vaishnav, directorul Programului pentru Asia de Sud al Carnegie Endowment for International Peace.


Niciuna dintre întâlnirile G20 din acest an nu a produs până acum un comunicat comun, cu Rusia și China blocând cuvântarea despre război pe care au convenit-o odată la summitul din anul trecut din Indonezia, când declarația summitului nota că "majoritatea membrilor au condamnat cu tărie" invazia.


Dacă liderii nu vor sparge această blocare în acest weekend, acest lucru ar putea duce la prima dată când summitul grupului se încheie fără un comunicat comun, o încercare fără precedent pentru grupare, a declarat John Kirton, directorul și fondatorul G20 Research Group.


Președintele rus Vladimir Putin nu participă și nici liderul Chinei, Xi Jinping. Ambii trimit reprezentanți.


Având în vedere relațiile istorice ale New Delhi cu Moscova, relațiile în creștere cu Occidentul și ostilitatea cu Beijingul în ceea ce privește disputa de frontieră din Himalaya care durează de ani de zile, Modi se află într-o poziție diplomatic complicată.


India s-a bazat pe Rusia, aliatul său din era Războiului Rece, pentru echipament militar timp de decenii - și mai recent, pentru cantități record de petrol ieftin. Cu toate că India a refuzat să condamne direct Rusia pentru război, Occidentul și aliații au curțit țara agresiv, bazându-se pe ea ca un zid împotriva ambițiilor tot mai mari ale Chinei.


Președintele american Joe Biden a întins covorul roșu pentru Modi recent, în timp ce cei doi au semnat o serie de acorduri, prim-ministrul indian a fost invitat de onoare la parada de la 14 iulie din Franța și a fost invitat să participe la summitul G7 acum câteva luni.


"Este prim-ministrul Modi la fel de priceput și la fel de dedicat ca președintele Widodo al Indoneziei anul trecut să găsească o modalitate de a produce un comunicat? Acesta este mai degrabă un subiect deschis, având în vedere evoluția războiului Rusiei din Ucraina", a spus Kirton.


Pe măsură ce dezbinarea cu privire la Ucraina aruncă umbra asupra G20, India s-a concentrat asupra problemelor care afectează țările în curs de dezvoltare, cum ar fi insecuritatea alimentară și energetică, inflația în creștere, datoria și reformele băncilor de dezvoltare multilaterale. Și pentru a face G20 mai inclusiv, Modi a propus ca Uniunea Africană să devină membru permanent.


Multe țări G20 vor să se concentreze pe condamnarea Rusiei, dar pentru numeroase națiuni în curs de dezvoltare care se confruntă cu conflicte locale și evenimente meteorologice extreme, războiul din Ucraina nu este o prioritate atât de mare, a spus Happymon Jacob, fondatorul Consiliului pentru Cercetare Strategică și de Apărare din New Delhi.


"Există un sentiment (în Sudul Global) că conflictele din alte părți ale lumii, fie că este vorba despre Afganistan, Myanmar sau Africa, nu sunt luate în serios de către țările dezvoltate sau în forumuri precum G20", a declarat Jacob.


Un raport al Economist Intelligence Unit în martie sugera că susținerea crescândă a Moscovei din partea lumii în curs de dezvoltare, cu numărul țărilor care condamnă activ Rusia scăzând de la 131 la 122.


"Câteva economii emergente au trecut la o poziție neutră", se menționa în raport.


Numărul țărilor care se îndreaptă spre Rusia a crescut de la 29 acum un an la 35, se menționa în raport. Africa de Sud, Mali și Burkina Faso au trecut în acest grup, evidențiind influența tot mai mare a Moscovei în Africa. China a rămas cea mai proeminentă dintre țările care se îndreaptă spre Rusia.


Pe măsură ce India progresează economic, tinde tot mai mult spre Vest - lucru bine primit de puterile occidentale - dar se vede și ca un contrapondere la China în lupta pentru influență în lumea în curs de dezvoltare cu care are legături istorice, a spus Jacob.


India s-a identificat cu Sudul Global încă de la primul său prim-ministru, Jawaharlal Nehru, deși Modi a reînnoit accentul pe această sintagmă, folosind-o frecvent în ultimul an sau doi.


"India încearcă să se asigure că Sudul Global nu intră în tabăra chineză", a spus Jacob.


Vaishnav a spus că India se află "într-un loc dulce geopolitic". Economia sa este una dintre cele mai rapide în creștere pentru țările majore, are o populație activă numeric mare în timp ce Occidentul îmbătrânește, iar poziția sa neutră în privința războiului din Ucraina a sporit doar influența sa diplomatică în cadrul G20. Lumina reflectoarelor globale ar putea ajuta și la creșterea popularității lui Modi înainte de alegerile generale cruciale din anul viitor.


Pe de altă parte, șomajul rămâne o mare preocupare în timp ce sute de milioane se luptă pentru locuri de muncă în economia țării, care este încă largă, dar inegală. Și chiar dacă Modi promovează principiile democratice în străinătate, criticii îl acuză pe guvernul său naționalist hindus de înăbușirea opoziției, de incitare la violență religioasă și de slăbirea instituțiilor independente din țară.


Până acum, Modi a promovat un sentiment că, "având în vedere peisajul geopolitic, lumea are nevoie de India la fel de mult - dacă nu chiar mai mult - decât India are nevoie de lume", a spus Vaishnav. "Dar riscul este că, dacă vedem o instabilitate internă astfel încât corporațiile și guvernele încep să-și pună pariurile, iar India nu mai este văzută ca o contrapondere la China ... ar putea fi unele costuri diplomatice", a adăugat el.


Sursa: "apnews.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche