CDC avertizează medicii să fie atenți la o bacterie rară și mortală care mănâncă carnea

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a emis vineri o alertă națională avertizând profesioniștii din domeniul sănătății să fie vigilenți în privința infecțiilor cu Vibrio vulnificus, o bacterie rară care mănâncă carnea și a ucis cel puțin 13 oameni pe coasta de est a SUA în acest an.


Deși infecțiile cu bacteria au fost raportate în principal în Golful Mexic, infecțiile în estul SUA au crescut de opt ori între 1988 și 2018, a declarat CDC. În același interval, aria geografică nordică a infecțiilor a crescut cu 30 de mile în fiecare an. Infecțiile din acest an au apărut într-un moment în care temperaturile suprafețelor mărilor coastale au fost peste medie, a precizat agenția.



Până la 200 de persoane din SUA raportează anual infecții cu Vibrio vulnificus la CDC. O cincime dintre cazuri sunt fatale, uneori în doar una sau două zile de la debutul bolii, potrivit agenției.


"Infecțiile cu V. vulnificus la nivelul rănilor au un timp scurt de incubație și sunt caracterizate de o infecție necrotizantă a pielii și a țesutului moale", se arată în avertizarea CDC. Agenția spune că multe persoane infectate cu Vibrio vulnificus "necesită îngrijire intensivă sau amputări de membre" și că unele infecții duc la ceea ce se numește fasciită necrotizantă, o infecție gravă în care țesuturile din jurul unei răni deschise mor.


Avertizarea de vineri îndeamnă furnizorii de asistență medicală să ia în considerare bacteria ca posibilă cauză a rănilor infectate, în special dacă pacienții au fost expuși la apele calde de coastă în lunile mai calde. "Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile de coastă, uraganele și valurile de furtună, pot forța apele de coastă în zonele de interior, expunând persoanele care intră în contact cu aceste ape" la un risc crescut de infecții cu Vibrio la nivelul rănilor, a precizat CDC.


Vibrio vulnificus se transmite în principal atunci când o rană deschisă intră în contact cu apă sărată sau apă salmastră, a precizat CDC, adăugând că nu s-a raportat transmiterea de la persoană la persoană. Cei cu afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi boala de ficat, diabetul și condițiile care compromit imunitatea, prezintă un risc mai mare de infecție la nivelul rănilor.


În aproximativ 10 la sută din cazuri, bacteria infectează persoanele care au consumat fructe de mare crude sau insuficient gătite.


Bacteria se dezvoltă în apele mai calde, în special între mai și octombrie, și "în medii marine cu conținut scăzut de sare, cum ar fi estuarele", potrivit CDC.


Agenția recomandă persoanelor cu o rană sau tăietură neacoperită să evite înotul în apă sărată sau apă salmastră. "Dacă vă tăiați în timp ce sunteți în apă, părăsiți imediat apa", se menționează în avertisment.


CDC recomandă utilizarea de plasturi impermeabili. Alte sfaturi pentru a evita infecția includ gătirea fructelor de mare înainte de consum și spălarea mâinilor cu săpun după manipularea fructelor de mare crude.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche