O bentiță inovatoare ar putea detecta semnele Alzheimerului în timpul somnului

 Deși Alzheimerul nu are vindecare, detectarea timpurie poate permite o gestionare îmbunătățită a bolii, ceea ce ar putea încetini potențial progresul acesteia și ar putea îmbunătăți calitatea vieții pentru cei afectați.


Cercetătorii au creat acum un dispozitiv simplu și ușor, sub forma unei bentițe, pentru diagnosticul timpuriu al acestei afecțiuni debilitante.


Acest dispozitiv inovator a fost posibil datorită unui efort de colaborare între cercetători de la University of Colorado Anschutz Medical Campus și Washington University din St. Louis.


Tehnologia nou creată măsoară activitatea creierului în timpul somnului pentru a detecta indici precoce ai bolii Alzheimer mult înainte ca aceasta să înceapă să afecteze performanța și memoria.



Dispozitivul monitorizează unde cerebrale în timpul somnului

Alzheimerul este o boală progresivă și degenerativă a creierului care afectează memoria, gândirea și comportamentul.


Indivizii pot purta această bentiță în timpul somnului, iar dispozitivul va monitoriza în mod continuu undele cerebrale și va identifica orice perturbări care ar putea fi semne timpurii ale Alzheimerului.


Dispozitivul monitorizează modelele de unde cerebrale folosind electroencefalografia (EEG).


"Acest biomarker digital permite practic oricărui dispozitiv simplu de tip bentiță EEG să fie folosit ca un urmăritor de fitness pentru sănătatea creierului", a declarat Brice McConnell, MD, Ph.D., profesor asistent de neurologie la University of Colorado și autorul principal al studiului, într-un comunicat oficial.


Studiile medicale anterioare au indicat o corelație între privarea de somn și Alzheimer. Cu toate acestea, rămâne neclar cum calitatea slabă a somnului influențează dezvoltarea Alzheimerului sau chiar cum boala afectează somnul.


Studiu la scară mare

Cercetătorii au evaluat eficacitatea unei bentițe în monitorizarea sănătății creierului într-un studiu extins care a cuprins peste 205 de persoane în vârstă.


Se pare că bentița poate detecta activități cerebrale precum "explozii theta, fusuri de somn și unde lente", toate acestea fiind conectate la procesarea memoriei în timpul somnului.


Echipa a identificat modificări în modelele neuronale în timpul somnului care ar putea fi legate de acumularea de proteine amyloid și tau, care servesc ca biomarkeri în creierul pacienților cu Alzheimer.


"Ceea ce am descoperit este că aceste niveluri anormale ale proteinelor sunt legate de reactivările memoriei în somn, pe care le-am putut identifica în modelele undelor cerebrale ale persoanelor înainte ca acestea să experimenteze orice simptome. Identificarea acestor biomarkeri precoce pentru boala Alzheimer la adulții asimptomatici poate ajuta pacienții să dezvolte strategii de prevenire sau atenuare înainte ca boala să avanseze", a explicat McConnell.


Mai avem un drum lung de parcurs

Deși detectarea timpurie a acestei boli este benefică, nu este întotdeauna simplă. Principalul motiv este că cauza exactă a bolii Alzheimer nu este pe deplin înțeleasă.


De aceea, bentițele ca aceasta sunt încă departe de a deveni disponibile comercial sau clinic.


Cu toate acestea, echipa crede că acest dispozitiv purtabil simplu ar putea face într-o zi o diferență semnificativă în detectarea timpurie a Alzheimerului.


"Demonstrarea modului în care putem evalua biomarkeri digitali pentru semne timpurii ale bolii utilizând dispozitive de tip bentiță accesibile și scalabile într-un mediu casnic este un avans semnificativ în capturarea și atenuarea bolii Alzheimer în stadiile cele mai timpurii", a spus McConnell.


Pe lângă acest dispozitiv, sunt în curs de dezvoltare diverse tehnologii și teste pentru ajutorul în diagnosticarea timpurie a bolii Alzheimer.


De exemplu, unele teste depind de biomarkeri din sânge și lichidul cefalorahidian pentru a detecta niveluri anormale ale proteinelor beta-amiloid și tau. Aceste teste sunt în prezent în stadiile incipiente de dezvoltare și nu sunt încă utilizate în mod obișnuit în practica clinică.


Rezumatul studiului

Circuitele neuronale asociate memoriei produc evenimente oscilatorii, inclusiv explozii theta (TB), fusuri de somn (SP) și unde lente (SW) în electroencefalografia (EEG) în timpul somnului. Schimbările în "cuplarea" acestor evenimente pot indica debutul timpuriu al patogenezei bolii Alzheimer (AD).


Metode: Am analizat 205 de adulți în vârstă folosind EEG în somn cu un singur canal, biomarkeri AD din lichidul cefalorahidian și scala Clinical Dementia Rating® (CDR®). Am mapeat precizia cuplării circuitelor neuronale SW-TB și SW-SP la pozitivitatea amiloidului, deteriorarea cognitivă și biomarkerii AD din lichidul cefalorahidian.


Rezultate: Deteriorarea cognitivă s-a corelat cu o putere spectrală mai scăzută în TB în cuplarea SW-TB. Persoanele cu funcție cognitivă neafectată, dar pozitivitatea pentru amiloid, au prezentat o precizie mai scăzută în cuplarea SW-TB și SW-SP în comparație cu persoanele cu negativitate pentru amiloid. S-au găsit corelații semnificative ale biomarkerilor în cuplarea evenimentelor oscilatorii cu Aβ42/Aβ40 din lichidul cefalorahidian, tau fosforilat181 și tau total.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche