Economia Indiei înregistrează cea Mai Rapidă Creștere din Ultimul An

Economia Indiei a înregistrat cea mai rapidă creștere din ultimul an în trimestrul aprilie-iunie, susținută de o activitate robustă în sectorul serviciilor și o cerere solidă, însă un sezon de ploi mai secetos decât în mod obișnuit ar putea limita creșterea viitoare.


Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 7,8% anual în trimestrul respectiv, accelerând față de creșterea de 6,1% înregistrată în cele trei luni până la sfârșitul lunii martie.



Acesta a fost cel mai ridicat nivel din iunie 2022, când creșterea a fost de 13,1%.

India rămâne una dintre cele mai rapide economii majore în creștere, în special pe fondul încetinirii redresării post-pandemice a Chinei. Consilierul Economic Principal al Indiei, V. Anantha Nageswaran, a menținut prognoza sa de creștere de 6,5% pentru întregul an.


"Perspectivele de creștere par promițătoare, deși factorii externi reprezintă un risc în minus", a declarat Nageswaran.


Thamashi De Silva de la Capital Economics a afirmat că datele privind PIB-ul Indiei sunt solide, în ciuda strângerilor de politică ale Băncii Centrale a Indiei. RBI a majorat rata sa de dobândă cu 2,5 puncte procentuale din mai 2022.


"Împingerea vine din sectorul serviciilor, unde atât comerțul, transportul și finanțele, cât și sectorul imobiliar au crescut cu rate de creștere bază înalte de 9,2% și, respectiv, 12,1%", a declarat Madan Sabnavis, economist la Bank of Baroda.


Creșterea activității de construcții a fost, de asemenea, solidă, cu 7,9%.

Cu toate acestea, majoritatea economiștilor au avertizat că condițiile secetoase ar putea afecta creșterea în trimestrele următoare.


India este probabil să primească o cantitate medie de precipitații în luna septembrie, după cel mai secetos august din ultimul secol.


"În viitor, trebuie să fim atenți la riscurile pentru sectorul agricol, menținerea impulsului de cheltuieli de investiții de la guvernele centrale și statale, condițiile globale de cerere și impactul întârziat al creșterilor ratei dobânzilor", a declarat Suvodeep Rakshit, economist senior la Kotak Institutional Equities.


În trimestrul aprilie-iunie, consumul privat, care reprezintă aproape 60% din economia indiană, a crescut cu aproximativ 6% față de anul precedent, comparativ cu 2,8% în trimestrul martie, în timp ce producția a crescut cu 4,7%, față de 4,5% în trimestrul anterior.


Cu toate acestea, creșterea formării de capital, un indicator al investițiilor, s-a temperat la aproximativ 8% față de anul precedent, față de 8,9% în cele trei luni anterioare.


Prețurile alimentelor urcă

Inflația la nivel de consum în India în luna iulie a atins cel mai ridicat nivel în 15 luni, pe fondul creșterii prețurilor legumelor și cerealelor.


Datorită nivelurilor scăzute ale rezervoarelor, prețurile mărfurilor trebuie monitorizate, a spus Nageswaran, adăugând că "nu există niciun motiv real de îngrijorare că inflația va exploda în afara controlului".


Unii economiști au o altă părere și se așteaptă ca vremea uscată să limiteze cheltuielile.


"Inflația alimentelor ridicate pentru o perioadă îndelungată ar putea afecta creșterea consumului", a spus Rajani Sinha, economist-șef la CareEdge Ratings."


Sursa: "cnn.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche