Gheața Mării din Antarctica Atinge un Nivel Minim Record Anual: Ce Înseamnă Pentru Climă și Nivelul Mărilor

Datele recente arată că gheața mării din Antarctica a atins cel mai scăzut nivel anual maxim înregistrat vreodată, depășind cu un milion de kilometri pătrați recordul anterior.


Acest nou record este ultimul dintr-o serie de înregistrări pentru gheața mării din Antarctica, în timp ce oamenii de știință se tem că încălzirea globală ar putea să fi mutat regiunea într-o nouă eră a dispariției gheții, cu consecințe grave asupra climei globale și nivelurilor mărilor din întreaga lume.


În fiecare septembrie, gheața mării din Antarctica atinge extinderea sa maximă. Media între 1981 și 2010 a fost de 18,71 de milioane de kilometri pătrați.

Sursa imagine: nasa.gov


Cu toate acestea, Centrul Național pentru Datele Zăpezii și Gheții din SUA (NSIDC) a declarat că analiza preliminară sugerează că gheața mării a atins un maxim de 16,96 de milioane de kilometri pătrați pe 10 septembrie și a scăzut de atunci.


Maximul din 2023 a fost cu 1,75 de milioane de kilometri pătrați sub media pe termen lung și cu aproximativ 1 milion de kilometri pătrați sub recordul anterior înregistrat în 1986.


Dr. Will Hobbs, un specialist în gheața mării de la Universitatea din Tasmania, a declarat că începând din aprilie rata de creștere a gheții mării din Antarctica a fost "foarte, foarte lentă".


"Aceasta nu este doar o mare schimbare față de media obișnuită, ci și față de recordul anterior", a spus el. "În mai era destul de evident că ne așteptăm la ceva spectaculos."


El a spus că pierderile de gheață din regiunea Mării Ross sunt susceptibile să se datoreze vânturilor care au împins gheața în direcția continentului, aducând aer cald. Cu toate acestea, vremea nu ar putea explica de ce gheața s-a topit în jurul restului continentului.

Gheața mării din Antarctica trece printr-un ciclu anual, atingând extinderea sa minimă în fiecare februarie și nivelurile maxime în septembrie.


Gheața mării din Antarctica a fost relativ stabilă până când a fost înregistrat un nou minim record vara în 2016. De atunci, au fost stabilite și alte minime record, inclusiv în februarie, când a fost înregistrat minimul verii.


Oamenii de știință încă încearcă să descurce motivele pentru această serie dramatică de înregistrări, cu variabilitatea naturală și încălzirea globală probabil că se combină.


Hobbs a declarat că, în opinia sa, "bariera științifică" nu a fost încă trecută pentru a permite oamenilor de știință să afirme cu încredere că înregistrările se datorează încălzirii globale. Cu toate acestea, el a spus că pierderea gheții este în concordanță cu prognozele privind schimbările climatice.


NSIDC a declarat că pierderile de gheață din 2016 încoace sunt cel mai probabil legate de încălzirea stratului superior al oceanului.


"Există unele preocupări că acesta ar putea fi începutul unei tendințe de declin pe termen lung pentru gheața mării din Antarctica, deoarece oceanele se încălzesc la nivel global, iar amestecarea apei calde în stratul polar al Oceanului Antarctic ar putea continua", a spus centrul într-o actualizare.


Dr. Ariaan Purich, un specialist în climă specializat în Antarctica și Oceanul Antarctic de la Universitatea Monash, a declarat că primele 300 de metri de la suprafața Oceanului Antarctic în jurul continentului au fost vizibil mai calzi începând din 2016.


"Dar în ceea ce privește motivul pentru care gheața mării a fost mult mai scăzută decât oricând înainte pe record, încă nu înțelegem bine", a spus el.


Sursa: "theguardian.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche