Noua variantă Covid "Pirola" se răspândește rapid, îngrijorând medicii din SUA

O nouă variantă a coronavirusului care se răspândește rapid a atras atenția experților în sănătate publică din Statele Unite, în contextul creșterii cazurilor de Covid-19 în țară.


Medicii au avertizat că varianta BA.2.86 - numită neoficial "Pirola" - ar putea reprezenta un motiv de îngrijorare, deoarece este o variantă puternic mutată a Omicronului, care a declanșat o creștere a cazurilor în mai multe țări, inclusiv SUA.


Conform unui buletin din joi al Yale Medicine, noua variantă are peste 30 de mutații la proteina sa spike - situată la suprafața exterioară a coronavirusului - care îi ajută să intre și să infecteze celulele umane.

Sursa imagine: downtoearth.org.in


"Un număr atât de mare de mutații este remarcabil", a declarat specialistul în boli infecțioase Dr. Scott Roberts. "Când am trecut de la [varianta Omicron] XBB.1.5 la [Eris] EG.5, au fost poate una sau două mutații. Dar aceste schimbări masive, pe care le-am văzut și de la Delta la Omicron, sunt îngrijorătoare."


Numărul mare de mutații ar putea însemna că varianta poate evita răspunsurile imune ale organismului, declanșate fie de infectare, fie de vaccinare.


"Nimeni nu știe acum, dar studiile sunt în desfășurare", a spus Dr. Roberts.


Raportul preliminar al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) despre varianta BA.2.86 afirmă că nu există în prezent dovezi că "Pirola" provoacă o boală mai gravă, decese sau spitalizări.


Varianta BA.2.86 a fost detectată în Danemarca, Israel, Canada, Suedia, Regatul Unit și SUA. A apărut pentru prima dată în SUA în august.


Până la 30 august, varianta "Pirola" a fost identificată în cel puțin patru state - New York, Virginia, Ohio și Michigan.


Faptul că tulpina a fost detectată în cel puțin șase țări, iar cazurile nu sunt legate între ele, "sugerează o anumită transmitere în comunitatea internațională pe care nu o detectăm", a explicat Dr. Roberts.


"Marea întrebare este dacă BA.2.86 va avea aceeași creștere exponențială a numărului de cazuri ca Omicronul sau dacă va dispărea, ceea ce este cu siguranță ceea ce speră toată lumea", a spus el.


Partea bună, potrivit lui Dr. Roberts, este că "lumea nu este la fel de vulnerabilă la boală gravă sau infecție" de Covid-19 ca în 2020, deoarece există un grad mai mare de imunitate de turmă datorită vaccinării sau infecției anterioare.


"Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi, ar putea fi un an sau mai mult de când am avut o rapel, așa că încurajez pe toată lumea să facă vaccinul actualizat, care ar trebui să apară în mijlocul lunii septembrie", a spus el.


Vaccinurile actualizate împotriva Covid vor deveni disponibile în SUA în această lună, din cauza temerilor legate de EG.5 sau "Eris", care este o subvariantă a Omicronului și tulpina dominantă în America în acest moment.


Aceste vaccinuri de rapel sunt dezvoltate pentru a viza în mod specific varianta Omicron și ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea cazurilor de boală gravă și spitalizare cauzate de "Pirola", conform CDC.


"Presupunerea mea este că va oferi, de asemenea, un nivel suplimentar de protecție împotriva infecției, dar nu va fi o protecție de sută la sută", a scris Dr. Roberts.


Sursa: "independent.co.uk"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche