Cea Mai Veche Structură Din Lemn, de Jumătate de Milion de Ani, Precede Apariția Speciei Noastre

Arheologii au descoperit cea mai veche dovadă a structurilor artificiale făcute din lemn, datând de aproape jumătate de milion de ani - înainte de apariția speciei noastre și sugerând că strămoșii noștri s-au stabilit mai devreme decât am crezut. Descoperirea a fost făcută la situl arheologic Kalambo Falls din Zambia, unde arheologii au găsit două bușteni uniți într-o formă aproape asemănătoare crucii. Pe lemn au fost găsite urme clare de tăietură de unelte de piatră, indicând că au fost tăiați și confecționați în mod deliberat în această structură. Exact care era scopul său rămâne pierdut în timp, dar oamenii de știință speculează că ar putea face parte dintr-o fundație pentru o platformă sau un adăpost.

Sursa imagine: decorexpro.com


Pentru a determina cât de vechi sunt structurile, cercetătorii au folosit o tehnică numită datare cu luminescență. Această metodă permite oamenilor de știință să calculeze când a fost ultima dată expusă la lumina soarelui o mostră, indicând cât timp a fost îngropată și, ca atare, o vârstă minimă. Când au efectuat această datare pe mineralele din nisipul în care erau îngropați buștenii, au obținut un număr uimitor - aproximativ 476.000 de ani, plasându-i în Epoca de Piatră timpurie.


Descoperiri anterioare au arătat că strămoșii noștri fabricau unelte, arme și alte instrumente din lemn chiar mai devreme, dar aceasta reprezintă cea mai veche dovadă cunoscută a construcției cu acest material. De fapt, precede existența Homo sapiens ca specie, despre care se crede că a evoluat acum aproximativ 300.000 de ani. Cercetătorii nu speculează asupra speciei care ar putea fi responsabilă, dar în acea perioadă, în jurul acestei descoperiri, multe dintre strămoșii și rudele noastre se plimbau prin Africa, inclusiv Homo erectus și Homo heidelbergensis.


Unul dintre principalele motive pentru care nu vedem adesea lemn de o vârstă atât de înaintată este evident - pur și simplu nu rezistă prea mult timp. Situl arheologic de la Kalambo Falls ajută la conservarea acestor materiale organice pentru o perioadă mai lungă datorită nivelurilor ridicate de apă.


Descoperirea schimbă și înțelegerea noastră a istoriei umane în alte moduri. Mult timp s-a crezut că oamenii din Epoca de Piatră erau nomazi, rătăcind în diferite regiuni în funcție de anotimpuri. Dar construirea de structuri sugerează că s-au stabilit - și de ce nu ar fi făcut-o? Zona Kalambo Falls ar fi reprezentat o sursă stabilă de apă, în timp ce pădurile din jurul acesteia ofereau hrană din belșug.


"Această descoperire a schimbat modul în care gândesc despre strămoșii noștri", a declarat profesorul Larry Barham, autorul corespondent al studiului. "Uitați-vă la ceea ce făceau acești oameni: au creat ceva nou și mare din lemn. Au folosit inteligența, imaginația și abilitățile lor pentru a crea ceva ce nu mai văzuseră înainte, ceva ce nu mai existase înainte. Au transformat mediul lor pentru a face viața mai ușoară, chiar dacă a fost doar prin crearea unei platforme pe care să stea lângă râu pentru a-și face treburile zilnice. Acești oameni erau mai asemănători cu noi decât credeam.


Sursa: "newatlas.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche