Landerul și roverul Chandrayaan-3 ai Indiei au fost în stare de hibernare pe suprafața Lunii în timp ce eforturile de a-i reactiva continuă până la finalul zilei lunare.
Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO) a încercat să restabilească contactul cu misiunea Chandrayaan-3 pe 22 septembrie, dar nu a primit niciun semnal înapoi de la perechea lunară. Cu toate acestea, agenția spațială nu renunță încă și va continua să încerce să stabilească contactul cu landerul și roverul, a scris ISRO pe X (anterior Twitter).
Sursa imagine: businesstoday.in |
Landerul Vikram a fost setat în modul de somn pe 3 septembrie, marcând sfârșitul zilei lunare, în timp ce companionul său, roverul Pragyan, a adormit lângă el, pe măsură ce sursa sa de energie solară s-a epuizat. Odată cu răsăritul Soarelui în locația perechii la Punctul Shivshakti din polul sudic lunar, agenția spațială a Indiei încearcă să intre în contact cu misiunea sa lunară.
O zi și o noapte lună durează aproximativ 14 zile terestre. În timpul zilei pe Lună, suprafața experimentează căldură extremă și lumină puternică, în timp ce noaptea plonjează suprafața lunară în întunericul friguros. Misiunea Chandrayaan-3 a fost proiectată să dureze pe durata unei zile lunare, cu panourile solare ale landerului transformând lumina solară în electricitate.
Cu toate acestea, ISRO spera că landerul său lunar ar putea fi readus la viață odată cu începutul unei noi zile lunare, în timp ce Soarele își aruncă lumina pe panourile solare ale misiunii. Agenția spațială pare persistentă în dorința sa de a restabili contactul cu prima sa misiune de succes pe suprafața lunară, dar șansele ca misiunea Chandrayaan-3 să se trezească pot fi reduse, deoarece landerul ar fi putut să nu supraviețuiască temperaturilor extreme ale nopții lunare.
Misiunea Chandrayaan-3 a Indiei a aterizat cu succes pe Lună pe 23 august, făcând din India a patra țară care a reușit o astfel de performanță, după Uniunea Sovietică, SUA și China. De la aterizarea sa de succes, misiunea lunară a Indiei a explorat activ polul sudic al Lunii, măsurând profilul de temperatură al acestei regiuni anterior neexplorate. Roverul Chandrayaan-3 a descoperit, de asemenea, urme de sulf și alte elemente chimice pe suprafața lunară.
Sursa: "gizmodo.com"