Japonia lansează un satelit cu raze X și aterizorul lunar „Moon Sniper”

Un satelit revoluționar care va dezvălui obiectele cerești într-o lumină nouă și aterizorul lunar „Moon Sniper” au fost lansate miercuri seară.


Lansarea de către Agenția Spațială Japoneză, care a fost amânată de mai multe ori din cauza vremii nefavorabile, a avut loc la bordul unei rachete H-IIA de la Centrul Spațial Tanegashima la ora 7:42 p.m. ET miercuri sau la ora 8:42 a.m. ora Japoniei joi.


Evenimentul a fost transmis în direct pe canalul YouTube al JAXA, oferind o transmisiune atât în limba engleză, cât și în japoneză.


Satelitul XRISM (pronunțat „crism”), cunoscut și sub numele de Misiunea de Imagistică și Spectroscopie cu Raze X, este o misiune comună între JAXA și NASA, cu participarea Agenției Spațiale Europene și a Agenției Spațiale Canadiene.

Sursa imagine: channelnewsasia.com


Alături de satelit călătorește și aterizorul SLIM al JAXA, sau Landerul Inteligent pentru Investigarea Lunii. Acest aterizor de explorare la scară mică este proiectat pentru a demonstra o aterizare „precisă” la o locație specifică în interiorul a 100 de metri (328 de picioare), în locul intervalului tipic de kilometru, bazându-se pe tehnologia de aterizare de înaltă precizie. Precizia a condus la porecla misiunii, „Moon Sniper”.


Satelitul și cele două instrumente ale sale vor observa cele mai fierbinți regiuni ale universului, cele mai mari structuri și obiecte cu cea mai puternică gravitație, conform NASA. XRISM va detecta lumina cu raze X, o lungime de undă invizibilă pentru oameni.


Studiind exploziile stelare și găurile negre

Razele X sunt emise de unele dintre cele mai energetice obiecte și evenimente din univers, motiv pentru care astronomii doresc să le studieze.


„Unele dintre lucrurile pe care sperăm să le studiem cu XRISM includ consecințele exploziilor stelare și jeturile de particule aproape la viteze aproape de cea a luminii lansate de găurile negre supermasive din centrul galaxiilor”, a declarat Richard Kelley, investigatorul principal XRISM la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, într-un comunicat. „Dar, desigur, suntem cel mai entuziasmați de toate fenomenele neașteptate pe care XRISM le va descoperi pe măsură ce observă cosmosul nostru.”


Comparativ cu alte lungimi de undă ale luminii, razele X sunt atât de scurte încât trec prin oglinzile în formă de farfurie care observă și colectează lumină vizibilă, infraroșu și ultravioletă, precum telescoapele spațiale James Webb și Hubble.


Având acest lucru în vedere, XRISM are mii de oglinzi individuale încorporate mai bine concepute pentru a detecta razele X. Satelitul va trebui să se calibreze timp de câteva luni după ce ajunge pe orbită. Misiunea este proiectată să funcționeze timp de trei ani.


Satelitul poate detecta raze X cu energii cuprinse între 400 și 12.000 de electronvolți, mult peste energia luminii vizibile la 2 până la 3 electronvolți, conform NASA. Acest interval de detecție va permite studierea extremelor cosmice din întreg universul.


Satelitul transportă două instrumente numite Resolve și Xtend. Resolve urmărește schimbările minime de temperatură care îl ajută să determine sursa, compoziția, mișcarea și starea fizică a razelor X. Resolve funcționează la minus 459,58 de grade Fahrenheit (minus 273,10 grade Celsius), o temperatură de aproximativ 50 de ori mai rece decât spațiul profund, datorită unui container de heliu lichid de dimensiuni unui frigider.


Acest instrument va ajuta astronomii să dezvăluie mistere cosmice, cum ar fi detaliile chimice ale gazului incandescent din cluster-ele galactice.


„Instrumentul Resolve al XRISM ne va permite să privim în componența surselor cosmice de raze X într-o măsură care nu a fost posibilă înainte”, a spus Kelley. „Anticipăm multe perspective noi despre cele mai fierbinți obiecte din univers, care includ stele explodând, găuri negre și galaxii alimentate de ele, și cluster-e de galaxii.”

Între timp, Xtend va furniza XRISM una dintre cele mai mari câmpuri de vedere de pe un satelit cu raze X.


„Spectrele colectate de XRISM vor fi cele mai detaliate pe care le-am văzut vreodată pentru unele dintre fenomenele pe care le vom observa”, a spus Brian Williams, savantul de proiect XRISM al NASA de la Goddard, într-un comunicat. „Misiunea ne va oferi perspective asupra unor locuri foarte dificil de studiat, precum structurile interne ale stelelor neutronice și jeturile de particule aproape la viteze aproape de cea a luminii, alimentate de găurile negre din galaxiile active.”


„Moon Sniper” își îndreaptă privirile spre un crater

Între timp, SLIM își va folosi propriul sistem de propulsie pentru a se îndrepta spre Lună. Aparatul spațial va ajunge în orbita lunară la aproximativ trei sau patru luni după lansare, va orbita Luna timp de o lună și va începe coborârea și va încerca o aterizare ușoară între patru și șase luni după lansare. Dacă aterizorul va avea succes, demonstrația tehnologică va studia și pe scurt suprafața lunară.


Spre deosebire de alte recente misiuni ale aterizoarelor care vizează polul sud lunar, SLIM vizează un site în apropierea unui mic crater lunar numit Shioli, în apropierea Mării Nectarului, unde va investiga compoziția rocilor care pot ajuta oamenii de știință să descopere originile Lunii. Site-ul de aterizare este situat la sud de Marea Liniștii, unde Apollo 11 a aterizat în apropierea ecuatorului lunar în 1969.


După Statele Unite, fosta Uniune Sovietică și China, India a devenit a patra țară care a executat o aterizare controlată pe Lună când misiunea sa Chandrayaan-3 a ajuns la 23 august în apropierea polului sud lunar. Înainte, aterizorul lunar Hakuto-R al companiei japoneze Ispace a căzut la 3 mile (4,8 kilometri) înainte de a se prăbuși pe Lună în timpul unei încercări de aterizare în aprilie.


Sonda SLIM dispune de tehnologie de navigație bazată pe viziune. Realizarea unor aterizări precise pe Lună este un obiectiv cheie pentru JAXA și alte agenții spațiale.


Zonele bogate în resurse, cum ar fi polul sud lunar și regiunile sale permanent umbrite, pline de gheață de apă, prezintă, de asemenea, numeroase pericole cu cratere și roci. Misiunile viitoare vor trebui să fie capabile să aterizeze într-o zonă îngustă pentru a evita aceste caracteristici.


SLIM dispune, de asemenea, de un design ușor, care ar putea fi favorabil pe măsură ce agențiile planifică misiuni mai frecvente și explorează luni din jurul altor planete, cum ar fi Marte. Dacă SLIM va avea succes, JAXA susține că va transforma misiunile de la „aterizarea unde putem” la „aterizarea unde vrem”.


Sursa: "cnn.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche