Kim Jong Un: Liderul Coreei de Nord pleacă în Rusia pentru o întrevedere cu Putin

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, pare să fi început călătoria spre Vladivostok pentru o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.


Trenul blindat pe care îl folosește domnul Kim pentru vizitele în străinătate pare să fi părăsit Phenianul, conform informațiilor furnizate de media sud-coreeană, citând un oficial guvernamental.


Întâlnirea dintre cei doi lideri este așteptată să aibă loc la scurt timp, posibil încă de marți, în timp local.


Kremlinul a confirmat că domnul Kim va vizita Rusia "în următoarele zile".

Sursa imagine: cnbc.com


Dacă summitul cu domnul Putin se va desfășura, acesta va fi prima călătorie internațională a liderului nord-coreean în mai bine de patru ani și prima după izbucnirea pandemiei.


Cei doi lideri vor discuta, cel mai probabil, posibilitatea Coreei de Nord de a furniza Rusiei arme pentru a sprijini războiul său din Ucraina, a declarat anterior un oficial american pentru CBS, partenerul american al BBC.


Ultima călătorie în străinătate a lui Kim Jong Un a fost tot la Vladivostok, în 2019, pentru prima sa întâlnire cu domnul Putin, după eșuarea discuțiilor de dezarmare nucleară ale Coreei de Nord cu fostul președinte american Donald Trump.


VEZI SI: Kim Jong Un se întoarce acasă după o călătorie 'de binevoire' în Rusia


Trenul său de lux este zvonit a include cel puțin 20 de mașini blindate, făcându-l mai greu decât trenurile obișnuite și neputând depăși viteza de 59 km/h (37 mph). Călătoria sa către Vladivostok se așteaptă să dureze o zi întreagă.


Posibila întâlnire vine după ce Casa Albă a declarat că are informații noi conform cărora negocierile privind armele între cele două țări sunt "în desfășurare activă".


John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat anterior că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, ar fi încercat să "convingă Phenianul să vândă muniție pentru artilerie" Rusiei în timpul unei vizite recente în Coreea de Nord.


Summitul are loc într-un moment în care atât Rusia, cât și Coreea de Nord au ceea ce își dorește cealaltă țară, conform lui Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace.


"Ce contează acum este dacă ambele părți pot găsi prețuri potrivite pe care sunt dispuse să le plătească pentru asistența celeilalte", a declarat el pentru BBC.


Se presupune că Rusia va cere Coreei de Nord arme convenționale, inclusiv proiectile de artilerie și muniții pentru artileria cu rachete, în schimbul alimentelor și materiilor prime, și a sprijinului continuu în forurile internaționale, cum ar fi Națiunile Unite.


"Aceasta ar putea deschide posibilitatea Coreei de Nord de a transfera arme mai sofisticate Rusiei, permițând Moscovei să-și mențină și să înlocuiască stocurile proprii de arme convenționale", a adăugat el.


Se crede că Rusia ar putea avea nevoie de proiectile de 122 mm și 152 mm, deoarece stocurile sale sunt scăzute, dar este dificil de determinat inventarul complet de artilerie al Coreei de Nord, dată fiind natura sa secretă.


Armele expuse la întâlnirea dintre domnul Kim și domnul Șoigu în iulie includ racheta balistică intercontinentală Hwasong, considerată prima rachetă ICBM a țării care utilizează propelanți solizi.


A fost prima dată când domnul Kim a deschis ușile țării pentru oaspeți străini de la izbucnirea pandemiei COVID.


Sursa: "bbc.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche