NASA a creat cu succes oxigen pe Marte pentru prima dată

NASA este acum cu un pas mai aproape de a trimite astronauți pe Planeta Roșie.


Experimentul Rover Perseverance a ajuns recent la o concluzie de succes, când un rover a produs oxigen pe Marte pentru prima dată.


Aventura a fost lansată în 2021 și a fost primul experiment activ menit să creeze oxigen pe o altă planetă.


Un dispozitiv de dimensiunea unui cuptor cu microunde utilizat în proces este atașat de rover și se numește "MOXIE," sau Experimentul Mars Oxygen ISRU.

Sursa imagine: in.mashable.com


Recent, oamenii de știință au căutat o descoperire, deoarece roverul Perseverance al NASA - purtând un instrument experimental - a generat cu succes oxigen timp de doi ani din atmosfera plină de dioxid de carbon a planetei roșii, dar mai este multă muncă logistică înainte de a ateriza.


Cu toate acestea, în ciuda succesului, oamenii de știință de la Universitatea din New York Abu Dhabi s-au străduit să analizeze mai întâi harta - creată cu ajutorul sondei Hope - înainte de a face primii pași.


Instrumentul - Experimentul Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization (MOXIE) - a fost adus pe Marte când sonda de urmărire a vieții a NASA a aterizat în 2021.


Rezultatele recente au depășit așteptările oamenilor de știință, sporind speranțele de colonizare a unei alte planete.


Experimentul a arătat, de asemenea, că nu numai gazele de susținere a vieții, ci și combustibilul pentru rachete pot fi create pe planeta roșie, economisind eforturi pentru transportarea ambelor de pe Pământ.


Folosind imaginile capturate de Hope - care orbitează de la 2021 - experții au creat o mozaică color detaliată a lui Marte.


Dimitra Atri, șeful Grupului de Cercetare Marte al universității, a declarat: "S-ar putea să sune ciudat, dar poate că în viitor va fi foarte obișnuit ca oamenii să meargă pe Marte și chiar să trăiască acolo."


Pe măsură ce eforturile s-au intensificat pentru a părăsi Pământul, oamenii de știință au căutat modalități și s-au pregătit pentru zborul lor pe Marte.


În iunie, a fost lansată o simulare a habitatului de pe Marte în care oamenii de știință urmau să locuiască timp de un an.


Exercițiul face parte din eforturile NASA de a se pregăti pentru prima sa misiune cu echipaj pe suprafața planetei roșii, care ar putea avea loc la sfârșitul anilor 2030.


Cei patru voluntari vor fi monitorizați la distanță de un grup de cercetători de la NASA pe durata șederii lor de 378 de zile.


Ce este Misiunea CHAPEA 1?

Potrivit site-ului NASA, Misiunea CHAPEA (Explorarea analogului pentru sănătate și performanță a echipajului) 1 este prima dintre cele trei misiuni simulată pe Marte pentru evaluarea sănătății și performanței umane în izolare și confinament.


La Centrul Spațial Johnson al NASA, echipajul va lucra și va locui într-un habitat de pe Marte replica, angajându-se în experimente științifice și activități precum creșterea culturilor.


Aceștia vor sta într-o facilitate de 1.700 de metri pătrați, cu aproximativ nouă camere în total, inclusiv dormitoare private, o baie și toaletă comună și o zonă comună.


În același timp, sănătatea participanților va fi urmărită continuu pe durata timpului petrecut în interior pentru a ajuta planificatorii misiunii să înțeleagă cum un echipaj real ar putea gestiona diferite aspecte ale unei misiuni prelungite pe Marte.


Pentru realism maxim, cei patru voluntari vor întâmpina lucruri precum întârzieri de comunicare de până la 20 de minute cauzate de marele interval dintre Pământ și planeta roșie.


Participanții își vor petrece timpul în interiorul facilității cu sarcini precum investigații științifice, întreținerea habitatului, cultivarea culturilor și așa-numitele "plimbări pe Marte" pe o suprafață acoperită cu pământ modelată după suprafața marțiană.


Pe durata celor 12 luni de ședere, dacă unul dintre participanți găsește condițiile insuportabile, i se va permite să părăsească facilitatea, fiind înlocuit cu un membru supleant.


Sursa: "geo.tv"

Mai nouă Mai veche