O altă epidemie mortală de virus Nipah: Care sunt simptomele?

În ultimele săptămâni, două persoane au murit în India din cauza virusului Nipah, iar multe altele se bănuiește că ar purta această boală letală, care ucide până la 75% dintre cei infectați.


Funcționarii publici din India se grăbesc să limiteze răspândirea virusului, închizând școli, birouri și transportul public pentru a opri această boală cu transmitere ușoară.

Sursa imagine: gavi.org


Organizația Mondială a Sănătății identifică virusul Nipah ca fiind o boală de mare prioritate cu potențialul de a declanșa o pandemie globală, ceea ce face ca orice epidemie să devină o criză de sănătate publică.


"Virusul Nipah este un virus zoonotic (transmis de la animale la oameni) și poate fi transmis și prin alimente contaminate sau direct de la oameni la oameni", declară OMS pe site-ul său.


Nu există vaccin sau tratament pentru o infecție cu Nipah, astfel că tratamentul se limitează în general la ameliorarea simptomelor - febră, dureri de cap, tuse, dureri în gât și vărsături - la cei care suferă de boală.


VEZI SI: Noua variantă Covid "Pirola" se răspândește rapid, îngrijorând medicii din SUA


În cazurile severe, pacienții pot prezenta desorientare, convulsii, comă sau umflarea creierului (encefalită), potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.


De fapt, unele persoane care au supraviețuit unei infecții cu Nipah au simptome neurologice pe termen lung, cum ar fi convulsii, crize convulsive și schimbări ale personalității.


Virusul Nipah poate infecta multe animale diferite, inclusiv cai, porci, oi, capre, pisici, câini și în special lilieci.


"Este purtat de lilieci de fructe care stau în vârfurile copacilor", a declarat dr. Joanne Macdonald, profesor asociat de inginerie moleculară la Universitatea Sunshine Coast din Australia, pentru The Guardian. "Ei pot urina și contamina fructele, iar când oamenii le consumă, se infectează și apoi se îmbolnăvesc."


Alte epidemii de virus Nipah au avut loc de la descoperirea virusului în 1998, printre porcii și crescătorii de porci din Malaezia și Singapore.


Epidemia actuală este concentrată în statul indian Kerala, unde au fost înregistrate epidemii anterioare în 2018, 2019 și 2021.


Pe lângă Nipah, OMS a identificat alte "boli prioritare" cu potențial de a provoca următoarea pandemie: virusurile Marburg și Ebola; febra hemoragică din Crimeea-Congo; febra Lassa; febra Rift Valley; sindromul respirator din Orientul Mijlociu, cunoscut și sub numele de MERS; sindromul respirator acut sever, cunoscut sub numele de SARS; COVID-19 și virusul Zika.


Ultima boală de pe lista OMS este denumită în mod îngrijorător "Boala X", un nume de cod pe care OMS îl folosește pentru o boală care este în prezent necunoscută științei medicale ca cauză a infecțiilor umane.


Ca agent patogen nou - fie că este vorba de un virus, o bacterie, un fung sau alt patogen - probabil nu vor exista vaccinuri sau foarte puține tratamente disponibile.


"Aceasta nu este materia science-fiction", a declarat dr. Richard Hatchett, director general al Coaliției pentru Inovarea în Prevenirea Epidemiilor, pentru The Telegraph. "Acesta este un scenariu pentru care trebuie să ne pregătim."


Sursa: "nypost.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche