Peste 5.000 de Morți în Libia în Urma Dizasterului cu Inundații

Într-o catastrofă care aduce aminte de uraganul Katrina, o furtună puternică a spart digurile pentru a elibera apele lor asupra orașului Derna, purtând întregi cartiere în derivă.


Peste 5.000 de oameni au murit în Libia după ce ploi torențiale au dus la ruperea a două diguri în apropierea orașului de coastă Derna, distrugând mare parte din oraș și ducând cartiere întregi în marea, au declarat autoritățile locale marți.

Sursa imagine: nytimes.com


Libia, o țară din nordul Africii sfâșiată de un război, nu era pregătită pentru furtuna numită Daniel, care a traversat Marea Mediterană pentru a lovi coasta sa. Țara este administrată de două guverne rivale, ceea ce complică operațiunile de salvare și ajutor, și, în ciuda resurselor sale vaste de petrol, infrastructura sa fusese prost întreținută după mai mult de un deceniu de haos politic.


Doar în orașul Derna, cel puțin 5.200 de persoane au murit, a declarat Tarek al-Kharraz, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al guvernului care supraveghează estul Libiei, conform postului de televiziune libian al-Masar. Dar apele de inundații au trecut și prin alte așezări din est, inclusiv Shahhat, Al-Bayda și Marj, și cel puțin 20.000 de persoane au fost evacuate.


Mii de oameni erau dați dispăruți, iar bilanțul morților este probabil să crească în zilele următoare. Inundațiile au lăsat cadavre împrăștiate pe străzi, au distrus clădiri și au blocat drumuri, împiedicând accesul la zonele cele mai afectate.


"Încă nu putem înțelege amploarea a ceea ce s-a întâmplat", a declarat Jawhar Ali, în vârstă de 28 de ani, un localnic din Derna care trăiește în Turcia și a petrecut două nopți nedormite căutând știri de la familia sa din țară, unde comunicațiile fuseseră întrerupte de dezastru. "Șocul pe care îl trăim este teribil."


Analizații au declarat că neajunsurile țării - divizarea politică, instabilitatea economică, corupția, degradarea mediului și infrastructura ruinată - păreau să se adune într-o singură catastrofă atunci când digurile sudice ale orașului s-au prăbușit. Inundațiile au venit la câteva zile după un cutremur în Maroc, o altă țară nord-africană, care a ucis mai mult de 2.900 de persoane.


Dar pentru Anas El Gomati, directorul Institutului Sadeq, un centru de cercetare politică libian, cele două evenimente păreau profund diferite, dată fiind imprevizibilitatea cutremurelor terestre comparată cu o furtună precum Daniel, care poate fi prognozată cu ore sau zile înainte.


Chiar și după ce furtuna și-a arătat puterea distructivă săptămâna trecută în Grecia, Turcia și Bulgaria, ucigând mai mult de o duzină de persoane, autoritățile libiene păreau să nu aibă niciun plan serios de monitorizare a digurilor, de avertizare a locuitorilor sau de evacuare a acestora, a spus dl El Gomati.


"Spunem natura mamă, dar acesta este un act al omului - este incompetența elitei politice din Libia", a spus dl El Gomati. "Nu există cuvinte pe care le puteți găsi pentru a descrie nivelul biblic de suferință pe care acești oameni trebuie să-l îndure."


Digurile au eliberat apa care a curs prin Derna, un oraș de aproximativ 100.000 de locuitori, a declarat Ahmed al-Mismari, purtătorul de cuvânt al Armatei Naționale Libiene, forța politică dominantă din zonă, într-o conferință de presă televizată luni.


"Este pentru prima dată când suntem expuși la acest tip de vreme", a spus dl al-Mismari, numind scenariul "complet neașteptat". Condițiile făceau dificilă orchestrarea operațiunilor de salvare și ajutor, deoarece toate drumurile către zonele cele mai afectate erau fie tăiate, fie aproape tăiate, a spus el.


Cetățenii care au scăpat din Derna au părăsit orașul "ca și cum s-ar fi născut azi, fără nimic", a spus el.


Inundațiile amintesc de efectele uraganului Katrina din 2005, când furtuna a lovit Louisiana și a devenit o calamitate după ce digurile din New Orleans s-au rupt, inundând părți vaste ale orașului.


De asemenea, subliniază cum schimbările climatice pot combina cu conflictele politice și eșecurile economice pentru a amplifica scala dezastrelor.


Libia este împărțită între guvernul recunoscut internațional, cu sediul în Tripoli, capitala, și o regiune administrată separat în est, inclusiv Derna - unde principala putere este Armata Națională Libiană și comandantul său, Khalifa Hifter, un fost lider al miliției.


"Libia în ultimii 10 ani a trecut de la un război la altul, de la o criză politică la alta", a spus Claudia Gazzini, analist senior pentru Libia la Grupul Internațional de Criză. "În esență, acest lucru a însemnat că, în ultimii 10 ani, nu a existat cu adevărat o investiție semnificativă în infrastructura țării."


Țara este, de asemenea, deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice și la furtuni severe. Încălzirea face ca apele Mării Mediterane să se extindă și nivelurile sale să crească, erodând malurile și contribuind la inundații, cu zonele de coastă cu altitudine joasă din Libia în special la riscuri, conform Națiunilor Unite.


În medie, furtuni asemănătoare uraganelor se formează o dată sau de două ori pe an în Marea Mediterană, de obicei în toamnă, conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice. Pe măsură ce emisiile umane de gaze cu efect de seră încălzesc planeta, furtunile cu ploi în general livrează cantități mai mari de precipitații dintr-un simplu motiv: aerul mai cald poate reține mai multă umiditate.


Marea majoritate a populației Libiei trăiește în zonele de coastă, iar penele de furtună intense pot provoca daune infrastructurale răspândite, a avertizat un raport din 2021 al Rețelei de Experți pentru Securitatea Climatică, un grup care oferă sfaturi privind riscurile de securitate legate de climă.


Marți, un oficial local care a vorbit cu al-Masar a spus că o altă baraj în regiunea de est era plin de apă și la un pas de prăbușire. Barajul Jaza - situat între Derna și orașul Benghazi - avea nevoie de întreținere pentru a preveni un alt dezastru, a spus primarul municipiului Tocra, Mahmoud Al Sharaima.


"Furtuna recentă Daniel a scos la iveală faptul că Libia nu este pregătită să facă față efectelor schimbărilor climatice și a evenimentelor meteorologice extreme", a declarat Malak Altaeb, consultant și cercetător libian în domeniul politicii de mediu în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. "Necesitatea unei acțiuni urgente pentru a aborda aceste probleme presante nu poate fi exagerată."


Derna, situată pe coasta de nord-est a Libiei, a fost construită pe ruinele unei colonii grecești antice. Dl El Gomati, directorul centru de cercetare politică, a descris-o ca un oraș de coastă frumos, cunoscut cândva pentru cultura sa, poezia și teatrul său.


"Localnicii obișnuiau să spună că este o bucată de cer căzută din cer", a spus el.


Doamna Gazzini, analista, și-a amintit că a vizitat acum câteva luni și a traversat valea care a fost inundată în acest weekend. "Niciodată nu am văzut apă și m-am gândit mereu, de ce există o asemenea vale mare în acest spațiu gol aici?" a spus ea.


Dar râurile uscate care punctează Peninsula Arabă și Africa de Nord pot inunda rapid atunci când plouă puternic, deoarece pământul uscat luptă să absoarbă aversa.


"Ceea ce s-a întâmplat în Derna era dincolo de imaginație - nu ai crede niciodată că va ploua atât de torențial într-o țară deșertică care nu a văzut acest tip de inundații", a spus doamna Gazzini.


Instabilitatea politică poate agrava și mai mult degradarea mediului prin defrișări și construcții ilegale, a spus doamna Altaeb, consultantul, reducând capacitatea terenului de a absorbi ploile, crescând scurgerea la suprafață și creșterea riscului de inundații.


Libia a suportat 42 de ani de conducere autocratică sub conducerea colonelului Muammar el-Qaddafi înainte ca acesta să fie răsturnat într-o revoltă în 2011, în timpul Primăverii Arabe.


În deceniul următor, țara a fost sfâșiată de un război civil care a atras mai mulți actori străini, inclusiv Statele Unite. La un moment dat, Turcia a susținut un guvern provizoriu în Tripoli, în timp ce Rusia, Emiratele Arabe Unite și Egiptul au susținut dl Hifter, fost general libian.


Astăzi, țara este guvernată de administrația occidentală cu sediul în Tripoli, condusă de prim-ministrul Abdul Hamid Dbeiba, și de o autoritate cu sediul în est, condusă de Osama Hamad. Zeci de grupuri armate rămân influente, un aspect întărit de ciocnirile mortale din luna trecută din Tripoli. Cu toate că deține cele mai mari rezerve de petrol și gaze de pe continentul african, țara era prost echipată pentru a face față dezastrelor.


Autoritățile diferite din Libia păreau să lucreze împreună într-o anumită măsură pentru a coordona eforturile de căutare și salvare, pe măsură ce echipele medicale începeau să convergă în regiune pentru a trata supraviețuitorii și pentru a căuta dispăruți. Acestea includeau echipe de salvare trimise de guvernul din Tripoli, precum și altele trimise de Turcia și Emiratele Arabe Unite, care au ajuns în orașul Benghazi din est marți. Mai multe grupuri de ajutor au spus, de asemenea, că își măresc serviciile în țară.


Președintele Biden, într-o declarație marți, a spus că Statele Unite "trimit fonduri de urgență organizațiilor de ajutor și colaborează cu autoritățile libiene și ONU pentru a furniza sprijin suplimentar". Președintele Emmanuel Macron al Franței a anunțat, de asemenea, că țara va trimite sprijin financiar și alte ajutoare pentru organizațiile care lucrează pe teren.


Cu toate acestea, nu era clar cât ajutor a ajuns în zonele cele mai afectate; Benghazi este la mai mult de 180 de mile de Derna cu mașina, iar multe dintre drumurile din zonă fuseseră tăiate de inundații, a spus Consiliul orașului Derna luni. A cerut deschiderea unei căi maritime către Derna și intervenția internațională urgentă.


Pe măsură ce libienii se luptau să-și găsească rudele prin blocajele de comunicare, mulți dintre ei au apelat la Facebook, unde grupurile erau pline de întrebări de la rudele persoanelor din Derna.


Sursa: "nytimes.com"

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche